Stichting Breda Innovatie en Technologie Stimulering nieuwe regiopartner FIRST LEGO League voor West-Brabant

vlnr: Peter Brouwers – Stichting BITS, Marco Sprenkels – Stichting BITS, Astrid Damen – Avans Hogeschool, Brigitte van Helden – Stichting Techniek Promotie

FIRST LEGO League is een wereldwijde competitie met 320.000 deelnemers, 40.000 teams in 98 landen, waar kinderen een Legorobot programmeren en een maatschappelijk project uitvoeren.

Stichting Breda Innovatie en Technologie Stimulering, BITS, neemt de regionale samenwerking met Stichting Techniek Promotie over van Avans Hogeschool. Zij nemen de volledige organisatie op zich van de FLL-regiofinale in West-Brabant. Ongeveer 20 lagere en middelbare scholen uit de regio nemen deel aan deze jaarlijkse finale.

Stichting BITS heeft als missie jeugd te begeleiden en te stimuleren om aan de slag te gaan met technologie en vroeg in aanraking te laten komen met innovatie. De Stichting is ontstaan uit de Stichting Coderdojo Breda. Met de organisatie van de FLL-regiofinale kunnen zij de reikwijdte onder de jeugd en betrokkenheid onder het bedrijfsleven intensiveren.

Marco Sprenkels, bestuurder Stichting BITS: “Met veel plezier heb ik jarenlang FIRST LEGO League-teams gecoacht op de basisschool van mijn kinderen en zag het enthousiasme en fanatisme van de deelnemers. Met Stichting BITS kijken we er nu naar uit om kinderen uit de hele regio van West-Brabant op een leuke en spannende manier deze zelfde ervaring mee te geven.”

 

Brigitte van Helden, directeur Stichting Techniek Promotie: “We zijn verheugd dat ondernemers de missie van Stichting Techniek Promotie onderschrijven en hier actief aan willen bijdragen. We zien veel kansen in de visie van Stichting BITS om het lokale bedrijfsleven actief te betrekken bij de organisatie van de regiofinale van de FIRST LEGO League.”

Over Stichting BITS

www.stichtingbits.nl

De stichting BITS bestaat sinds 2016 en heeft tot doel om samen met het bedrijfsleven kinderen (8-15) te begeleiden en te stimuleren om aan de slag te gaan met technologie. Door de kinderen zelf de controle te geven over het leerproces, wordt hun nieuwsgierigheid aangewakkerd en leren ze van en met elkaar. Zo worden ze zowel op technisch en sociaal vlak gevormd tot de effectieve technici die nodig zullen zijn in de toekomst. De stichting is ook partner van Coderdojo (Coderdojo is een wereldwijde organisatie waar 58.000 jonge mensen creatief bezig met technologie met de hulp van 12.000 vrijwilligers in 111 landen).

De stichting is een initiatief van Peter Brouwers en Marco Sprenkels.

Over Stichting Techniekpromotie

www.techniekpromotie.nl

STP heeft de ambitie om ervoor te zorgen dat ieder kind vanaf groep 1 in aanraking komt met wetenschap en techniek. Via het landelijke netwerk van STP werken universiteiten, hogescholen, MBO-instellingen, overheid en bedrijfsleven samen om al deze kinderen met wetenschap en techniek in aanraking te laten komen. Partners van STP zijn TU Eindhoven, Universiteit Twente, TU Delft, Ministerie van Defensie, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden, Universiteit Wageningen, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije universiteit Amsterdam en provincie Utrecht.

Over FIRST Lego League

www.firstlegoleague.org

De FIRST® LEGO League is een educatief programma dat jongeren van 9 t/m 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales.