FIRST LEGO League

Regio Finale West-Brabant op 26 feb 2021

Dit jaar nemen weer meer teams deel aan de regio finale van de FIRST LEGO League bij dan de vorige editie. Meer dan 30 teams!  Meer informatie over FLL en deelname, zie http://firstlegoleague.nl/FLL/ 

Wat is de FIRST® LEGO® League (FLL®)?

Print

De FIRST  LEGO League is een educatief programma dat jongeren van 9 t/m 14 jaar uitdaagt  de maatschappelijke rol van wetenschap &  technologie (w&t) te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. De opdrachten zijn:

Ontwerp, bouw en programmeer een robot

Teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem en software naar keuze.
Met de robot moeten tijdens de finaledagen wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Het parcours is zodanig ontworpen dat beginnende teams vrij eenvoudig punten kunnen behalen. Maar ook voor gevorderde teams is er voldoende uitdaging. Het is vrijwel onmogelijk alle punten in de wacht te slepen. Die eer is wereldwijd slechts voor enkele teams weggelegd.

Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten

De FIRST  LEGO  League is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van w&t en presenteert de uitkomst tijdens de regionale en landelijke finale. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht, dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.

FIRST Core Values en Gracious Professionalism™

De FIRST Core Values zijn de hoekstenen van het FLL-programma. Ze behoren tot de fundamentele elementen die de FLL onderscheiden van andere programma’s van zijn soort. Door het omarmen van de Core Values​​, leren de deelnemers dat vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel niet op zichzelf staande doelstellingen zijn en dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.

We benadrukken de filosofieën van FIRST over Gracious Professionalism® en Coopertition® via onze Core Values.

  • Ontdekking: we verkennen nieuwe vaardigheden en ideeën.
  • Innovatie: we gebruiken creativiteit en doorzettingsvermogen om problemen op te lossen.
  • Effect: we passen toe wat we hebben geleerd om onze wereld te verbeteren.
  • Integratie: we hebben respect voor elkaar en omarmen onze verschillen.
  • Teamwork: we bereiken meer als we samenwerken.
  • Plezier: we hebben plezier en vieren wat we doen!

FIRST LEGO League Benelux

De FIRST  LEGO  Leaugue wordt in de Benelux gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. De teamwerving en organisatie van regionale finales is in handen van partners in de regio, zoals technocentra, onderwijsbegeleidingsdiensten, onderwijsinstellingen en science centra. Kijk hier voor de Regiopartners.

Internationaal

In 2018 / 2019 deden er wereldwijd 323.500+ kinderen mee in 40.400+ teams, verdeeld over 95+ verschillende landen.

Een actueel overzicht van de deelnemende landen is te vinden op de internationale pagina van de FLL.

Geschiedenis

Het begon allemaal in 1998. FIRST  (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) en LEGO besloten toen de handen ineen te slaan om kinderen te bereiken via de filosofie van spelenderwijs en betekenisvol leren. Dit resulteerde in de eerste pilot van FIRST  LEGO League die in 1998 in Amerika werd gehouden. Deze pilot bestond uit twee toernooien met in totaal 1.600 deelnemende kinderen. Wegens groot succes is de  FIRST  LEGO League  inmiddels gegroeid tot een internationale wedstrijd.
Nederland deed in 2003 voor het eerst mee aan de FIRST  LEGO League. In een pilot streden veertien teams om de prijzen die in de Challenge ‘MISSION MARS’ te verdienen waren. Afgelopen 2018/2019 INTO ORBIT seizoen deden er 770 teams mee in Nederland, België en Luxemburg.